Al 30 jaar zonder Burnout!

10 oktober 2019

Onlangs las ik bij MT een artikel over het hoge verzuim door burn-out bij TNO. Met als uitschieter de afdeling Healthy Living(!). In het artikel wordt ingegaan hoe zij de eigen kennis inzetten om het relatief hoge ziekteverzuim te verlagen.De oplossing: een grootschalig vitaliteitsprogramma ‘Fit For Your Future’. Schalen fruit, yoga-en mindfullnesslessen, vitaliteitscoaches, leiderschapscoaches, performance coaches, maken onderdeel uit van dit programma.

TNO heeft het vermoeden dat de aard van het werk meespeelt. Maar vooral ook dat de mensen intrinsiek gemotiveerd zijn en de druk voor zichzelf hooghouden. Ook stellen ze dat de leidinggevende, de cultuur op een afdeling en de manier waarop het werk georganiseerd is een belangrijke rol spelen.

Medewerkers kunnen hun glucose-, cholesterolwaarde en hun BMI laten meten. Wat het allemaal heeft opgeleverd is nog niet duidelijk. Het doel wel: minder ziekteverzuim en minder burn-out gerelateerde klachten. Daarvoor mag alles uit de kast getrokken worden. Het mag wat kosten. Maar ziekteverzuim is nog veel duurder.

Met dat laatste kun je het alleen maar eens zijn. Waar ik moeite mee heb is de insteek die TNO al heel lang kiest. Primaire oorzaken zijn volgens hen werkdruk en omgeving. Secundair dat door langdurige overspanning en stress het lichaam van slag raakt en daardoor een langdurige hersteltijd vergt.

Wij zijn het daar niet mee eens. Primair ligt naar onze mening de interactie tussen persoonlijkheid en zijn of haar context (omgeving, omstandigheden, relaties, beleving) centraal. Wanneer de perceptie van die interactie niet klopt ontstaat spanning. Het is die spanning die uiteindelijk leidt tot al die klachten die gepaard gaan met een Burnout.

Daarom hebben wij ervoor gekozen om in onze trajecten juist dat aspect centraal te zetten. De afgelopen dertig jaar hebben laten zien dat dat een goede keuze is geweest. Een kleine duizend mensen hebben ons traject door de jaren heen gevolgd. Zonder opnieuw uit te vallen! Een prestatie waar wij bijzonder trots op zijn!

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op of kijk eerst eens verder op onze website www.burnoutbestaatniet.nu.

 

 

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions