Zeven psychologische wapens tegen de oplopende werkdruk

14 februari 2018

Vandaag verscheen in de Telegraaf een artikel met 7 tips om beter met stress om te gaan. Een aantal tips werden gegeven door Paul de Bruijn van ProMind.

Het is verleidelijk om stress te negeren. Er is immers helemaal geen tijd om daarbij stil te staan. Maar te veel mensen bezwijken uiteindelijk onder de permanente druk. Het is daarom beter om stress af te laten glijden in het voorportaal van de burn-out. Drie psychologen leggen uit hoe dat moet.

1. Til minder zwaar aan kritiek
U bent geen superheld. U kunt niet alles tegelijk. Daardoor kunt u soms kritiek krijgen als een doelstelling niet wordt behaald. Vat dat niet te persoonlijk op, adviseert Paul de Bruijn – psycholoog bij coachingsbureau Promind.

„Het feit dat een ander staat te schelden, wil niet zeggen dat het op u gericht is. Mensen hebben hun eigen sores. Als u denkt dat elke frustratie persoonlijk is, krijgt u een zwaar leven. Probeer vorm en inhoud los van elkaar te zien en besef dat het niet erg is dat dingen beter kunnen.”

2. Ga relaxter om met ambities
„We leggen onszelf allemaal een eisenpakket op. Maak geen heilig moeten van die lijst. De ambities mogen torenhoog zijn”, benadrukt De Bruijn. „Maar als het niet lukt om alles te combineren, is het ook goed. Wees ook realistisch in de verlangens.”

„Zeker in de zorg en het onderwijs maken mensen elkaar gek door steeds hogere eisen te stellen. Op die manier kunnen werknemers het nooit helemaal goed doen. Maak het wat makkelijker voor uzelf door niet aan alle punten van het lijstje te voldoen.”

3. Niet alle stress is slecht
Niet voor niks kunnen mensen het stresshormoon cortisol aanmaken. Het is bedoeld om ons door moeilijke situaties heen te trekken. Pas als stress permanent wordt, leidt het tot problemen. „Let daarom op stress-signalen en zorg voor regelmatige ontspanning”, adviseert psycholoog Matthijs Steeneveld.

„Te weinig mensen koppelen bijvoorbeeld een slechte nachtrust aan werkdruk. Erken de signalen en kijk wat u kunt veranderen aan de aspecten van uw baan die u stress opleveren.”

4. Werken is ook leuk
Werken is niet alleen maar een last. Zoek uit welke aspecten wél leuk zijn en voldoening opleveren.

Steeneveld: „Maak de dingen die u moet doen voor uzelf wat leuker. Zet muziek op of probeer een probleem samen op te lossen. Overleg ook met collega’s over hoe het werk minder stressvol kan.”

„Tegelijkertijd moeten we ons niet elke keer opnieuw druk moeten maken over dingen waar we geen invloed op hebben. Probeer die te accepteren of acceptabeler in te richten.”

5. Herken vluchtgedrag
Wees bewust van signalen die aangeven dat de druk te hoog is. Wat is uw vlucht? Psycholoog Elsbeth Tramper van Drietact: „De één gaat veel eten, de ander veel sporten of eindeloos internetten. Zo wordt het gebrek aan controle op andere vlakken rechtgezet. Maar in werkelijkheid zijn het emoties die aangeven dat het niet goed gaat.”

6. Verander niet te snel
Als duidelijk is welke factoren in uw leven u stress bezorgen en wat het vluchtgedrag is, is het verstandig daar verandering in te brengen. Maar wees mild, waarschuwt Tramper. Wie bijvoorbeeld excessief bezig is met Twitter, Facebook en Instagram als reactie op stress, moet niet opeens helemaal stoppen met sociale media. „Afbouwen kan beter stapje voor stapje. Het gedrag is vaak ingesleten in patronen die men onbewust blijft herhalen. Het vergt daarom veel daadkracht om alles in één keer om te gooien. Wie veranderingen rustig doorvoert, heeft meer kans op echte gedragsverandering.”

7. Leer jezelf vervelen
In een tijdperk waarin alles zinvol moet zijn, is het ook belangrijk om te ’niksen’.

Psycholoog De Bruijn: „We jagen onszelf de hele dag op. Alle uren zijn ingevuld. Des te belangrijker is het om een dag niks te doen. Kom eens tot de conclusie dat u niks hebt gedaan. Wie zich verveelt, creëert ruimte voor creativiteit. Het is heerlijk om je te pletter te vervelen en je daar vooral niet schuldig over te voelen.”

 

Contact

LinkedIn: ProMind
Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions