Duurzame aanpak Burn-out nodig!

9 juli 2021

Cijfers van het CBS en TNO laten de afgelopen jaren zien dat een op de zeven werknemers Burn-out  klachten had of heeft gehad. Deze cijfers zijn redelijk constant. Dat betekent dat ruim 14% van de werknemers in Nederland zich minstens een paar keer per maand leeg voelt aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput na het werk of al moe voor de confrontatie met het werk.Symptomen burn-out Promind

Deze cijfers zijn al jaren min of meer constant. Het is dan ook verbazingwekkend dat er zo weinig goede interventies zijn. Zowel om Burn-out te voorkomen als om op te lossen.

CBS en TNO stellen beiden dat hoge werklast en een hoge mate van emotionele betrokkenheid bij het werk een belangrijke rol spelen. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Wanneer we iets dieper inzoomen op mensen die uiteindelijk uitvallen met Burn-out, vinden we daar vaak bepaalde persoonlijkheidstrekken terug. Het zijn vaak ja-zeggers-niet-nee-zeggers, ze hebben controledingetjes en mogen niet falen (perfectionisme), ze zijn tamelijk rechtlijnig over hoe het hoort en moet, maar dus ook bovenmatig betrokken. Ze maken, kortom, een aantal zaken in hun werk zó persoonlijk dat ze alles wat niet helemaal lekker loopt in de organisatie of in hun eigen werk volledig op zichzelf betrekken. Hierdoor ontstaat heel veel spanning die uiteindelijk de uitval veroorzaakt.

Persoonlijkheidskenmerken

Wij denken dat een traject dat zich op deze persoonlijkheidskenmerken richt de beste oplossing biedt. Met een optimaal inzicht in je denken en opereren, wordt het een stuk eenvoudiger om de spanning niet meer zo ver op te laten lopen. Maar vooral ook om de verantwoordelijkheden daar te leggen waar ze horen. Niet alleen bij jezelf, dus!

De praktijk laat vrijwel geen focus op persoonlijkheidsniveau zien. Men richt zich vooral op werkomstandigheden en de inhoud van problemen. Dat is een van de redenen, denken wij, dat de cijfers zo constant hoog blijven. Dat velen, nadat ze weer aan het werk zijn na een Burn-out, binnen een paar jaar opnieuw uitvallen. Of, nog erger, dat men na behandeling vaak maar op 80% van hun oude niveau terugkomt. De behandeling is dan niet gericht geweest op het oplossen van de onderliggende factoren, maar meer op het zo veel mogelijk binnen de eigen, ervaren, grenzen blijven in plaats van het opzoeken en onderzoeken van die grenzen.

We ontwikkelen ons immers ons hele leven door en kennen geen vaste, maar steeds veranderende grenzen. Wanneer we die grenzen af en toe eens opzoeken en overschrijden, ontdekken we vaak onbekende en ongekende mogelijkheden en capaciteiten in en bij onszelf. Dat heet groei. We komen er dan veel sneller achter wat wel en niet bij ons past op dat moment. En wie weet past het over een paar jaar wel!

 Geen recidive

Wij kiezen er voor om mensen te leren hun grenzen af te tasten, te onderzoeken en uit te dagen. Daarmee sturen we ze op ontdekkingsreis in zichzelf en de wereld. Dát is een van de hoofdredenen dat wij al 25 jaar succesvol zijn met onze aanpak en we praktisch geen recidive kennen. De meeste mensen ontwikkelen zich, na ons traject, gewoon lekker door en blijven zo groeien!

Meer weten? Neem contact met ons op, we gaan graag in gesprek!

 

Contact

LinkedIn: ProMind
Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions